Kornai János Életmű Díj

A Kornai János Életmű díj a magyar közgazdaságtudomány fejlődéséhez és nemzetközi elismertségéhez jelentős mértékben hozzájáruló kutatókat jutalmazza.

Olyan magyar kutató kaphatja meg, aki az életpályája során jelentős mértékben hozzájárult a hazai közgazdaságtudomány fejlődéséhez és nemzetközi elismertségéhez. A magyar közgazdaságtudomány fejlődéséhez vagy iskolateremtő tevékenysége vagy kutatásai révén is hozzájárulhatott.
A díjra életkori megkötés nélkül jelölhető minden olyan kutató, aki önmagát magyarnak tartja.
Nem csak kutatási, hanem oktatási díj, amely életművet jutalmaz. Nincs tematikai megkötés. A jelöléshez leadott indoklás lehet rövid, lényegre törő, de a jelölőnek vállalnia kell, hogy adott esetben segíti a döntőbizottság munkáját egy részletesebb indoklás elkészítésével.

Kétévente adjuk ki (először várhatóan 2025-ben), és egy ember kaphatja. A díjat csak egyszer lehet megkapni.

Döntőbizottság
A díjat egy 4 fős bizottság ítéli oda
● A bizottság állandó tagja, a Kornai család képviselőjeként, Kornai Gábor
● A bizottság második tagja az MKE elnökségéből jön.
● A további két tagot az MKE elnöksége jelöli.
○ A jelölő szervezet törekszik arra, hogy Kornai János korábbi magyar munkahelyeiről (KTI, CEU (Collegium Budapest), Corvinus) válaszon tagokat
● A tagság 4 évre szól (max 2 díjazott jelölésére). (Az elnökségi tag cserélődik 2 évente)
● A döntés többségi szavazással születik. – Szavazategyenlőség esetén az MKE elnök is szavaz.

Jelölési folyamat
Minden MKE tag jelölhet a díjra egy rövid, 100 szavas indoklás mellett, április 30-ig. Ennek a megoldásnak a célja, hogy a tagságot bevonja a díjazásban és a díjat népszerűsítse. A döntőbizottság az előjelölések alapján kiválasztja azokat a jelölteket, akikről egy részletesebb anyagot állít össze. Ennek előállítására segítséget kérhet a jelölő személytől. A részletesebb anyagok alapján hozza meg a döntését augusztus 30-ig. A díjátadás az MKE éves konferenciája alatt történik, a díjazottat felkérjük, hogy egy plenáris előadás keretében mutassa be a díjazott kutatási programot, annak szakpolitikai relevanciáját, (potenciális) alkalmazási területeit.

Ki kaphatja?
A díjat olyan kutató kaphatja, aki magát magyarnak vallja. Az előadás lehetőleg magyar nyelven hangozzon el.

Összeférhetetlenség
● Bizottság tagjai
● MKE elnökségi tagjai

Bizottság tagjai
2025: Felkérés alatt